Hjælp til hvad skæremærker og bleed er

Skæremærker og bleed

En af de ting, som vi ret ofte bliver spurgt om er, hvad skæremærker og bleed er. Det forstår vi godt, for hvis man man er ny og måske uerfaren i den grafiske verden, kan det være svært at finde rundt i diverse fagudtryk. Så i dette blogindlæg vil jeg forklare hvad skæremærker er, hvad vi, som trykkeri, bruger dem til og hvorfor vi rigtigt gerne vil have dem. Det samme omkring begrebet “bleed”.
God læselyst!

Hvad er et skæremærke?

(crop marks/trim marks) Vi bruger især skæremærker til at se hvor kanten af layoutet går. Det kan f.eks. være et visitkort, hvor er kan være tale om et logo på en hvid baggrund. Her kan det være svært at se, hvor motivet starter og slutter. Især hvis layoutet af en eller anden årsag gør, at logoet ikke skal være 100% centreret, men f.eks. være venstrestillet eller lignende.

Hvad er bleed?

Det er sådan set “bare” et engelsk udtryk der kan oversættes til noget i stil med “plads til beskæring”. Det har vi brug for – især hvis motivet går helt ud til kanten. I så fald skal det faktisk gå en smule ud over kanten. Hvis vi siger, at vi skulle lave nogle flyers, som har en helt blå baggrund. Så behøver vi jo som sådan ikke skæremærkerne, da vi jo godt kan se, hvor motivet starter og slutter. Det som vi derimod ikke kan, er at skære dem 100% præcist, så der ikke bare er en halv millimeter af arket, som går ind på tryksagen. Det vil resultere i, at der kan komme en meget lille hvid kant på tryksagen, hvilket jo ikke er pænt, hvis formålet var, at motivet skulle være helt blåt, og helt ud til kanten.

Med og uden bleed

Vi kan ganske enkelt ikke gøre det uden at risikerer denne hvide kant – og det er der i øvrigt intet trykkeri som kan. Men vi kan sagtens undgå det. Og det gøres ved ganske enkelt at skære en lille smule ind i motivet. Det i sig selv er ikke noget problem, men det vil jo betyde at tryksagen til sidst ville være 2-3 millimeter mindre på hver led – og det kan være et problem hvis de f.eks. skal passe i nogle holdere eller lignende. Alternativet er at vi bare zoomer motivet en smule, skærer ind i motivet og på den måde undgår både at få et mindre format såvel som de hvide kanter. Men det vil i mange tilfælde ikke være særligt pænt.

Hvor meget bleed vil I have?

Vi kan bruge både 2, 3 og 5 millimeter, alt efter hvordan din tryksag er sat op. Men hos BR Offset foretrækker vi 2 millimeter, når vi skal stå for dit print i Odense.

Er der igen tale om noget med en hvid baggrund, kan vi igen – bleed eller ej – have svært ved at se hvor layoutet starter og slutter. Derfor er det optimalt for os, hvis vi modtager filerne med både bleed og skæremærker.

Opsætning af skæremærker i dit redigeringsprogram

Rigtig mange af de filer vi modtager har alle indstilligner slået til på layoutet. Crop marks, bleed marks, registration marks, color bars, page information, osv. er overhovedet ikke nødvendigt for os, og de bliver alligevel bare fjernet inden tryk.

Guide: Lav en trykklar fil i InDesign

Guide: Lav en trykklar fil i Canva

Eksempel på på en fil, der er eksporteret med alle indstillinger.

Tanken er selvfølgelig god og i bedste “hellere for meget, end for lidt” ånd. Men faktum er bare at hverken vi eller nogle andre trykkerier har brug for dem. De er derfor ganske overflødige, når du sidder og laver et enkelt ark/layout.
Hvis vi tager sådan noget som ‘color bars’, altså farvebjælkerne som du også kan se på billedet. Så vil vi som trykkeri bruge vores egne farver og sætte helt ude i kanten af ‘hovedarket’. Vi vil ofte trykke flere kunders ordre sammen, hvilket betyder at dit layout til f.eks. flyers vil ligge side om side på de store hovedark sammen med andre kunders tryksager, som skal laves i samme ombæring. Det gør vi fordi at vi på den måde kan holde omstartomkostningerne nede, da vi kan dele dem ud over flere kunder – men det er nu en helt anden snak, som nok får sit eget blogindlæg på et tidspunkt.
Pointen er, at vi selv har color bars og registration marks, som vi bruger, og derfor behøver vi dem ikke fra hver kundefil. Bare 2-3 millimeter bleed og skæremærker – så er vi godt tilfredse.

Vi trykker ikke helt ud til kanten. Vi vil altid have lidt plads uden om til beskæring. Det vil sige at vi (og alle andre trykkerier) altid trykker på nogle ark som er større end selve dokumentet/tryksagen er. Selv vores fotoprint, som ofte er med tryk helt ud til kanten. Der tager vi ikke et A4 ark og trykker helt ud til kanten. Faktisk bruger vi i stedet noget som heder SRA4 (som er en lille smule større), og herefter renskære vi dette.

Selve arkføringen i maskinen er ikke 100% præcis, uanset hvilke printere og trykmaskiner man bruger. Naturligvis er den mest præcis på offset. Her er forskydningen meget, meget lille. Men ved digitaltryk er den lidt mere løs. Det er dog ikke meget, men nok til at arkene kan rykke sig en lille bitte smule og dermed vil motivet også gøre det. Som tommelfingerregel er tolerancen faktisk op til en millimeter, i forhold til det ark som før har været igennem. Så selv på helt store maskiner, kan små forskydelser ske. Især hvis man kører bare 100 ark i samme omgang. Og det lyder jo ikke af meget, men det er faktisk nok til at man ville kunne få den her føromtalte hvide kant, hvis ikke man havde noget bleed.
Og da man jo skærer efter det øverste ark i bunken, vil det være så godt som umuligt at se forskydningen ned igennem stakken.

Jeg håber at du har kunne bruge det her indlæg og skæremærker og bleed, og at du nu selv kan sætte det på dine trykfiler. Hvis alt det her med skæremærker stadig virker lidt for teknisk, så hjælper vi dig hellere end gerne med grafiske opgaver. Læs mere om vores grafiske design-løsninger her.

Har du ikke helt styr på, hvilke mål dine filer skal være kan du se vores guide til papirstørrelser og formater her.