Warning/var/www/broffset.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php308
Guide: Sådan laver du en trykklar fil i Canva | Klar til trykkeriet
Guide til at lave en trykklar fil i canva

Sådan laver du en trykklar fil i Canva – Step By Step

De fleste virksomheder og/eller privatpersoner har med jævne mellemrum behov for tryksager af forskellig art. 

Det er alt fra visitkortflyers og kataloger til invitationer, bordkort og lignende.

En professionel grafiker sikrer dig et flot og veludført design, men det koster typisk også 500-1.000kr og opefter, eksklusiv print, for en “simpel” flyer. 

Det kan du spare væk ved at designe dine egne tryksager gratis og nemt med Canva (Canva kræver at du opretter en bruger, men bare rolig. Det koster kun din e-mail). Opret din konto her. Har du Adobe InDesign, har vi også en guide til hvordan du laver en trykklar fil i InDesign her.

Hent guiden til, hvordan du laver en trykklar PDF-fil.

Canva er din genvej til professionelle og trykklare filer uden at være grafiker

Vi har fundet noget nær det bedste – gratis – alternativ til dig, som ikke har hverken grafisk baggrund eller ønsker at betale for en grafiker, men har brug for en trykklar PDF indeholdende både bleed og skæremærker, som dit trykkeri skal bruge.

Canva er et gratis online program, hvor du kan designe trykklare filer. Canva findes også i en “pro version” som koster penge, men man når rigtig langt med gratisversionen. 

Det er intuitivt og brugervenligt, hvilket gør at der ikke er langt fra idé til færdig trykklar fil.

Hvordan laver du så din trykklare fil i Canva?

Herunder vil jeg gennemgå step-by-step, hvordan du kommer i gang med Canva. 

I eksemplet tager vi udgangspunkt i, hvordan du laver en trykklar visitkort fil. Denne kan nemt overføres til både flyersplakater, folderehæfter og meget mere. 

Det eneste du skal gøre anderledes, er at ændre i størrelsen.

1. Opret en gratis bruger på www.canva.com

Canva startside

2. Opret et design

Her er det vigtigt, at du som udgangspunkt ikke benytter dig af Canva’s visitkort skabelon, men opretter dit design med dit eget mål.

Hvorfor?

Jo, Canva opererer med amerikanske mål. Og et amerikansk visitkort er ikke samme størrelse, som et europæisk visitkort – og det er som oftest europæiske visitkortstørrelser du kan bestille hos danske trykkerier – i hvert fald online. 

Klik derfor “opret et design” og herefter “tilpasset størrelse

Opret design i Canva

Her skal du ændre måleforholdende fra “px” til “mm” og sætte bredde x højde til 85mm x 54mm og klik “opret et nyt design”.

Ændre målestoksforhold til millimeter

3. Tilføj bleed og skæremærker

Nu har du oprettet din designskabelon. Men inden du går i gang, med at lave dit design enten fra bunden eller ved at benytte en af Canva’s talrige designskabeloner, skal du tilføje bleed og skæremærker. 

På den måde ved du, hvordan du kan placere designelementer uden de bliver beskåret hos trykkeriet efterfølgende.

Klik på “fil” og vælg “vis tryk ud over kanten”. 

Her kan du med fordel også vælge “vis linealer”. Nu har du en tom designfil. 

Linjerne du ser viser, at skæremærket kommer til at være her når du er færdig. Det er vigtigt, at du trækker dine elementer ud over den kant og helt ud til den yderste kant så der kommer bleed på din fil og trykkeriet skærer ind i dit motiv. 

Denne del vil blive skåret fra – sørg for at elementer der ikke skal skæres fra er inden for den inderste ramme og gerne med 3-4mm afstand til den inderste kant.

Tilføj bleed og skæremærker i Canva

4. Lav dit design og eksportér din fil til PDF

Nu er det tid til at du går i gang med det, det hele handler om; at få lavet et professionelt design. 

Her har Canva tonsvis af gratis skabeloner i venstre side af din skærm, som du blot klikker på. Du kan også lave dit helt eget fra bunden.

Når du er færdig med at lave dit design, skal du have eksporteret din fil.

Her skal du klikke “download” og vælge “PDF udskrift”.

Eksporter din trykklare fil i Canva til PDF

Til sidst skal du vinge af i boksen “beskæringsmærker og tryk ud over kanten”.

Eksporter din PDF med bleed og tryk ud over kanten

Nu kan du klikke download og nu har du en trykklar fil, som du kan sende til dit lokale trykkeri – eller tag fat i os. Vi har et skarpt tilbud til dig.

OBS. Når du designer med Canva arbejdes der ikke med CMYK farver. Du kan derfor opleve nuanceforskelle i farverne på din skærm og på det trykte materiale.

Du kan dog, når du er i gang med at eksportere filen, vælge “CMYK” inden download. Farverne kan fortsat afvige en anelse fra det, du har designet i Canva, så tjek filen der er downloadet og justér eventuelt farverne og eksportér på ny.

Kan du ikke bare lave dine trykfiler i Word?

Det korte svar er nej.

Teknisk set kan du godt sætte et design op i Word, men din fil vil ikke være “trykklar” og de fleste trykkerier vil afvise din fil eller opkræve et gebyr for tilretning.

: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in on line